Kongsberg Akevittens Historie

Det var i anledning byens 385 års jubileum at den nye akevitten ble laget.
Det er Agder Brenneri i Grimstad som står for produksjonen av den nye Kongsberg akevitten. Destillatør Ole Puntervold synes det var artig å få oppdraget og satte i gang med å komponere den omgående da forespørselen kom fra Kongsberg i fjor.

Kongsberg akevitten har Karve som hovedkrydder. I tillegg er det ni andre typer krydder. Akevitten er modnet på 500 liters eikefat - som tidligere ble brukt til lagring av sherry.

Her er bilde fra prøvesmakingen 27.04.2009. Fra venstre: Roy Kittelsen, Ole Puntervold og Vidar Lande.
Foto: Jan Storfossen

Grunnleggelsen

2. mai er blitt stående som datoen for Kongsbergs grunnleggelse. Kongen var på tur i åsen der sølvfunnet ble gjort året før.

På et utsiktspunkt stoppet følget for å spise og ikke minst drikke frokost. Stemningen var høy og majesteten skuet ut over dalen og pekte ut hvor han ville anlegge byen.

Enkelte mener at Christian Kvart var noe i overkant forfrisket av sin flytende frokost og bommet på plasseringen.

Det naturlige ville vært å plassere en by øverst i Sandsvær, hvor det allerede var bebyggelse.

Bildet ble tatt på Korset 02.05.2009. Kong Christian selv var til stede i Roy Kittelsens skikkelse og «Greven av Overberget», Terje Berg avfyrte sine salutter.
Fra venstre: Roy Kittelsen, Tor Christian Helgerud, Vidar Lande, Finn Simensen, Øyvind Tonby, Terje Gislesen og Terje Berg.
Foto: Jan Storfossen


Fokus på Kongsbergakevitten:

Bestselgerlista for vinmonopolet i Kongsberg er klar og selvfølgelig topper Kongsbergakevitten lista. Det ble solgt 2.179 flasker i 2010. Foto: Laagendalsposten, Ståle Weseth 

Kontakt oss på e-post:

venner@kongsbergakevitten.no

gavefond@kongsbergakevitten.no